Duurzaam ondernemen

Geschiedenis van glas

Glas komt in de natuur voor als lavaglas (obsidiaan) en werd in die vorm al in de steentijd gebruikt voor dezelfde toepassingen als vuursteen. De vroegste sporen van glasfabricage zijn te vinden in Egypte rond 1500 v Chr., waar glas als glazuur op aardewerk wordt aangetroffen. In de eerste eeuw voor Christus is de glasblaas-techniek ontwikkeld en werden glazen gebruiksvoorwerpen, die daarvóór uiterst schaars waren, meer algemeen.

De bekendste vorm van glas is een mengsel van silicaten. De belangrijkste grondstof daarvoor is kwarts of silica (SiO2) meestal gewonnen uit zand.

Commercieel glas wordt in drie grote groepen verdeeld:

    • vlakglas (ramen, autoruiten, spiegelglas, draadglas, …)
    • verpakkingsglas – ook holglas genoemd – (flessen, (drink)glazen, vazen, gloeilampen, …)
    • technisch glas (glasvezel, glaswol, smartphones, kookplaten, …)

TOEPASSINGEN VLAKGLAS

Vlakglas kent oneindig veel toepassingen. De veelheid van eigenschappen die het door bewerking/verwerking kan krijgen maakt dit mogelijk. Er is vlakglas voor het isoleren van warmte, voor het reguleren van zonlicht, voor bescherming tegen brand, doorvallen, letsel, inbraak etc. Glas kan gebruikt worden voor het maken van constructies zoals volledig glazen gevels, trappen, balustrades, vloeren, overkappingen etc.

Zowel in het interieur als exterieur kan glas gebruikt worden ter verfraaiing. Om dit mogelijk te maken worden glas bewerkt. Glasbewerkingstechnieken zijn bijvoorbeeld: snijden, slijpen, boren, zagen, harden, coaten, buigen, lakken, printen, verlijmen, etc. Deze technieken worden nog steeds verder ontwikkeld en er komen zelfs nog steeds nieuwe bewerkingstechnieken bij. De mogelijkheden van vlakglas worden dus alleen nog maar groter.

Duurzaamheid bevorderen met glas

Duurzaam bouwen is een belangrijk onderdeel bij duurzaam ondernemen. Elke ondernemer kan daarom een bijdrage leveren aan duurzaam ondernemen door bijvoorbeeld te kiezen voor de juiste beglazing in een bedrijf. Wat kunt u als ondernemer doen om de duurzaamheid van uw bedrijf te bevorderen en welke belangrijke bijdrage kan glas daarin leveren?

De meerwaarde van glas

Glas is onbeperkt te hergebruiken en is bovendien een van de goedkoopste grondstoffen. De mogelijkheden van glas zijn daarmee eindeloos. Zelfs wanneer u glas naar de glasbak brengt, is het nog steeds te hergebruiken om er weer iets nieuws van te maken. Uiteraard wordt het glas op een duurzame wijze geproduceerd zodat er weer een prachtig nieuw product ontstaat.

Glas en duurzaamheid

Glas speelt ook een belangrijke rol in het begrip duurzaamheid. Door bijvoorbeeld de keuze te maken voor dubbel glas, kunt u een bedrijf uitstekend isoleren. Daarmee laat u zien dat u rekening houdt met het milieu. Niet voor niets werkt de glasbranche al jarenlang aan een steeds duurzamer product waarmee bedrijf steeds beter geïsoleerd kunnen worden. Het terugdringen van het energieverbruik is dan ook een belangrijk aandachtspunt voor de glasbranche. Dubbel glas voorkomt dan ook dat veel warmte binnen het bedrijf verloren gaat.

Duurzaam ondernemen? Kiezen voor ‘Customer Intimacy’?

Ongeacht de branche waarin je organisatie actief is, tegenwoordig is ‘duurzaam ondernemen’ een must. Duurzaam ondernemen doe je om als organisatie relevant te blijven, nu en in de toekomst. Duurzaam ondernemen doe je niet alleen!

Rekening houden en goede relaties opbouwen met de belangrijke stakeholders (zoals leveranciers, overheid, medewerkers, financiers, aandeelhouders, opdrachtgevers en klanten) is van groot belang. Succesvolle bedrijven kiezen daarom bewust voor het ‘Customer Intimacy’ bedrijfsmodel.

‘Customer Intimacy’ is het bedrijfsmodel, waarbij de klant centraal staat voor een organisatie. Het onderscheidende vermogen van het bedrijf ten opzichte van concurrenten zit in een uitblinkende relatiemarketing. In de praktijk draait ‘Customer Intimacy’ in het aangaan van langlopende relaties. Realiseren van duurzame klantenbinding, waarbij de focus niet direct ligt op het behalen van snelle winst uit eenmalige transacties. Communicatie, aandacht en maatwerk spelen een belangrijke rol bij de succesvolle uitvoering van de ‘Customer Intimacy’ strategie.

Waarom is het zo belangrijk?

Lange termijn relaties met klanten zijn op den duur vele malen kostenefficiënter dan eenmalige verkopen. Het kost immers meer geld om een nieuwe klant enthousiast te maken voor je product of dienst, dan om een tevreden klant voor langere tijd te behouden. Daarnaast is het een kans om te laten zien hoeveel kennis je in huis hebt en die toe te passen op de individuele klant in kwestie.

Een bedrijf dat zich alleen onderscheid met prijs op soortgelijke producten of dienstverlening, wordt voor de klant op langere termijn inwisselbaar. Immers: de partij die op dat moment de scherpste prijs biedt is degene die op dat moment goed verkoopt. Is een volgende keer iemand anders goedkoper? Dan lopen de klanten over.

Met goede klantenservice en expertise worden langlopende klantrelaties gesmeed waarbij een klant zijn of haar leverancier gaat waarderen om zijn meedenkende vermogen en de mogelijkheid om zo nu en dan maatwerk te leveren. Dat resulteert niet alleen in een hogere loyaliteit, maar ook in de bereidwilligheid om een premium prijs voor een dienst te willen betalen.

Meer winst

Indien je de behoeften en wensen goed weet te vertalen in meer toegevoegde waarde bieden voor je klant, kan je extra profiteren van de betere economische omstandigheden. Kan je bedrijf groeien qua omzet, betere prijzen vragen en is je bedrijf minder gevoelig voor margedruk. Onder aan de streep zal uiteindelijk meer winst overblijven.

Valkuilen

In de praktijk wordt ‘Customer Intimacy’ al snel verward met gewoon goede customer service. ‘Customer Intimacy’ is echter een breder begrip dan dat en behelst veel meer. Het gaat immers niet alleen om de service die verleend wordt, maar ook om de bereidwilligheid om mee te denken met je klant en het eigen product zo nodig volledig te customizen aan iemands specifieke wensen. Ook het kunnen demonstreren en delen van kennis over een bepaald onderwerp (de expert-rol), is een manier om je ‘Customer Intimacy’ inhoudelijk kracht bij te zetten.

Gehele organisatie

De keuze voor ‘Customer Intimacy’ betekent dat je gehele organisatie in dienst van de klant werkt. De klant is pas bereid om een premiumprijs voor je product of dienst te betalen, als hij jouw toegevoegde waarden op alle vlakken ten uitvoer ziet komen. Dus op alle afdelingen en geldig voor alle medewerkers. Het gaat dus zeker niet alleen om de verkopers in de buitendienst of binnendienst. Het gevoel wat jouw klant krijgt bij het zaken doen met jouw organisatie dient op alle gebieden te kloppen. Of het nu is bij telefonisch contact hebben, de orderverwerking, de behandeling van offertes, klachten en facturen, de levering van je producten en diensten of je website het totaalplaatje dient overeenkomstig te zijn met je waarden en normen die je wilt uitstralen als bedrijf zijnde. Met een kwalitatief beste product of dienst alleen red je het niet.

Het belangrijkste uitgangspunt is dus, dat je gehele organisatie van hoog tot laag volledig bewust en doordrongen is om iedere dag opnieuw de verwachtingen van je klant te overtreffen. Iedere medewerker dient te beschikken over een extreme vorm van klantgerichtheid en meedenkend vermogen. Succesvolle verkopers beschikken hierover van nature al. Andere medewerkers zullen hiertoe gestimuleerd en geïnspireerd moeten worden.

Kies je voor ‘Customer Intimacy’ strategie kies dan bewust voor dat iedere medewerker een verkoper is.

Echter hoe krijg je dat voor elkaar?

Bij jou ziet de weerbarstige praktijk er anders uit. Je bent al blij dat je voldoende mensen voor de uitvoering kunt vinden en aan boord kunt houden. Wat zou je dan nog beter kunnen doen om toch te zorgen dat je bedrijf concurrerend in de markt blijft en toekomstbestendig?

Laten we het simpel houden. Daar huur je gewoon mij voor in.

Met ruim 25 jaar succesvolle ervaring in commerciële en leidinggevende functies met P&L-eindverantwoordelijkheid, ben ik veelvuldig ingezet als verandermanager voor de uitvoering van reorganisaties, afstoten en samenvoegen van businessunits. Hoewel de situaties qua complexiteit keer op keer verschillen, is mijn no-nonsense aanpak zondermeer succesvol en doeltreffend gebleken.

 

Vier gratis e-books!

Mijn aanpak

Mijn stelling is dat het succes van klantfocus draait om het realiseren van ondernemerschap bij je medewerkers. Bij voorkeur doe ik dit in de rol van lijnmanager op directieniveau met commercieel profiel binnen de (maak-) industrie, B2B, bouwmaterialen branche en handel. Bij internationale concerns, MKB+ of familiebedrijven. Mijn aanpak leidt tot hogere klanttevredenheid, meer winst en een ondernemende slagvaardige en toekomstbestendige organisatie met betrokken medewerkers.

Vier gratis e-books!