Jouw gunfactor verhogen | X-factor tips

Sommige mensen lijken het van nature te hebben, de gunfactor!

Waarom krijgt de ene werknemer promotie, waar zijn collega blijft steken? Gun je die ene sollicitant wel de baan en de ander niet? Waarom lukt het de concurrent wel bedrijven op te kopen, terwijl bij jou de deal steeds afketst?

De gunfactor is net zoiets als de X-factor. Iedereen herkent het wel, het is een mysterieus verschijnsel dat moeilijk te duiden is en lijkt magisch en ongrijpbaar.

Inkopers die binnen 1 minuut oordelen, dat zij die verkoper van bedrijf Y wel of geen opdracht gunnen. HR-managers en andere leidinggevenden weten het ook direct, in een split-of-a-second is in hun brein de keuze voor de kandidaat tijdens een sollicitatiegesprek al gemaakt. De gunfactor is ook een belangrijk aspect binnen ondernemen en verkopen. Door klanten iets te geven, zijn ze sneller bereid om jou iets terug te geven.

‘You never get a second chance to make a good first impression’. 

Wat is de gunfactor?

Als je de gunfactor wilt omschrijven, dan komt wellicht het volgende het meest in de buurt: ‘Een pakket aan persoonlijke kenmerken, zoals een authentiek voorkomen of karakter. Karaktereigenschappen maken dat een ander jou sympathiek vindt en je daarom iets gunt.

Gunnen betekent letterlijk: graag willen dat iemand iets heeft of krijgt. Mensen met een hoge gunfactor wekken vertrouwen, zijn overtuigend, geven anderen een goed gevoel, en weten hun gewenste doelen te realiseren. Zorg dat je echt bent, dat je puur bent, wees eerlijk, positief, betrokken en bovenal: gun ook een ander het beste. Dan gunnen ze het jou ook.

Vergeet niet dat netwerken tweerichtingsverkeer is. Het heeft te maken met afspraken nakomen en bereid zijn tot hulp. En natuurlijk… plezier hebben.

Belang van gunfactor

Om succesvol te netwerken heb je de juiste mix van vertrouwen, geduld en doorzettingsvermogen nodig. 80% van de zakelijke beslissingen wordt beïnvloed door jouw persoonlijke gunfactor. Iemand gunt je dus een bepaalde opdracht, klus of contact. Of niet natuurlijk.

Bij vrijwel elke relatie die mensen met elkaar aangaan, speelt gunnen een belangrijke rol. Onbewust willen mensen zich altijd verbinden met andere mensen en zoeken we aansluiting bij een groep gelijkgestemden. We zeggen hierdoor eerder ‘ja’ tegen iemand die we sympathiek vinden.

Dit geldt niet alleen bij solliciteren, maar bijvoorbeeld ook bij verkopen, netwerken en acquireren. De gunfactor is – net als de X-factor – niet te vatten in een vaste formule. Een hoge gunfactor ontstaat wanneer een ander jouw houding, gedrag en communicatie beoordeelt als authentiek, betrouwbaar en herkenbaar.

Zorg dus dat je een hoge gunfactor hebt. De gunfactor is namelijk vaak doorslaggevend. Niet alleen bij het verkrijgen van een opdracht. Maar ook thuis, bij een collega of leidinggevende.

Het mooie is dat iedereen over een bepaalde gunfactor beschikt en het ook in zich heeft om zijn gunfactor te vergroten.

Jouw gunfactor verhogen | X-factor tips

Naast diploma’s, kennis en vaardigheden speelt bij sollicteren en het verkrijgen van een opdracht de gunfactor een belangrijke rol; de persoon bij wie je aan tafel zit moet van mening zijn dat je het verdient om de baan of opdracht te krijgen. Wat is de gunfactor precies en hoe kun je deze vergroten?

Hieronder volgen 16 tips om de gunfactor te verhogen. Na het lezen van deze tips weet jij:

    • Waarom je altijd je huiswerk moet doen
    • Waarom geven bij nemen hoort
    • Welke karaktereigenschappen de gunfactor verhogen
    • Waar je op moet letten in een gesprek
    • Waarom je voor jezelf moet blijven

Maak een goede indruk

Kom op tijd en besteed aandacht aan je uiterlijke presentatie. Verzorgde mensen worden eerder aardig gevonden. Trek kleding aan die past bij de functie en het bedrijf. En (glim)lach. Een nors gezicht is nooit leuk om naar te kijken en wekt irritatie op. Een lachend gezicht zorgt ervoor dat je als aardig en open wordt gezien.

Een goed begin…

Geef een stevige handdruk als u zich voorstelt, dat staat voor een persoonlijkheid met zelfvertrouwen. Glimlach als je jezelf voorstelt aan een ander. De ander lacht namelijk bijna altijd automatisch terug en de positieve toon is gezet. Stel je daarna in maximaal 30 seconden voor. Daarna verslapt de aandacht van je toehoorder.

Begin met luisteren

Een goed beginpunt bij het verhogen van je gunfactor is de oprechte interesse die je hebt in jouw potentiële klant. Juist in minder goede economische tijden gaan de meesten van ons op zoek gaan naar écht, onderling contact.

Het gaat dus niet om wat je wilt verkopen maar om wat je klant wil, en vooral om jouw oprechte interesse daarin. Alleen maar uitgaan van de kracht van je eigen product is veel te kort door de bocht. Klanten zoeken steeds meer naar persoonlijke service en beleving. Geef je klanten dit, dan geven ze jou ook iets terug.

Het draait dus niet om de verkoop, maar om de wensen en de behoeften van de klanten. Dat bereik je door te luisteren naar wat de ander zegt, vraag door en vat zijn of haar verhaal samen. Peil goed of je de klant hebt begrepen, dat moedigt aan tot meer.

Goed geïnformeerd op pad

Kom goed geïnformeerd bij je klant. Dat geeft én wekt vertrouwen. Bedenk vooraf wat je voor jouw klant zou kunnen betekenen als je op lange termijn met elkaar in zee zou gaan. Probeer tijdens het gesprek zelf met hem of haar mee te dromen en kom met creatieve oplossingen voor zijn of haar probleem. Maak je meerwaarde duidelijk. Verdiep je in het bedrijf en hun producten of diensten en geef concreet aan wat jij of jouw bedrijf voor hen kunt betekenen en waarin jij het verschil kan maken.

Tijdens het gesprek

Bijna driekwart van de communicatie is lichaamstaal! Gebruik daarom actieve lichaamstaal, praat met je handen, lach en draai jezelf naar je gesprekspartner toe. Handig om te weten: als je gesprekspartner het met jou eens is, spiegelt hij of zij jouw lichaamstaal. Mensen die elkaars houding en bewegingen nadoen, ervaren namelijk overeenstemming met elkaar.

Vriendelijk zijn werkt

Iedereen krijgt graag complimenten. Mensen die complimenten geven worden aardiger gevonden. Door complimenten te geven, laat je jouw waardering richting een ander zien. Dit zorgt voor een wederzijdse waardering en vergroot je gunfactor. Wees vriendelijk, open en authentiek. Ook als je iemand niet zo mag.

Toon interesse

Wanneer je alleen aan het zenden bent tijdens een sollicitatie of verkoopgesprek, kweek je geen goodwill. Door interesse te tonen en vragen te stellen, vergroot je je gunfactor. Zo kun je vragen naar de sfeer op de afdeling en hoe je gesprekspartner bij het bedrijf terechtgekomen is.

Zoek naar overeenkomsten

Hoe meer overeenkomsten je vertoont met de persoon tegenover je, hoe sympathieker je gesprekspartner het vindt. Heb je een gemeenschappelijke hobby of interesse, breng dit dan ter sprake.   

Wees authentiek

Vooral niet nep doen en gebruik geen trucjes, ook niet om je onzekerheid te camoufleren. ‘Echt zijn’ maakt je geloofwaardig, betrouwbaar en hierdoor aantrekkelijk. Hoe meer zelfkennis je hebt, hoe meer je je eigen ‘ik’ durft te laten zien en je jezelf durft te zijn.

Wees consistent

Presenteer je consistent, dat zorgt voor herkenning. En zorg dat jouw online uitingen (denk aan je profiel op LinkedIn, Facebook, je website of online reacties) bij jou passen, dat ze weergeven wat je dienstverlening is. Jouw netwerk breidt steeds verder uit en blijft bestaan. Ook jouw (online) netwerk dus. Wanneer een product of dienst niet onderscheidend is, wordt er vooral zakengedaan met mensen die we kennen, aardig vinden en vertrouwen. Hen gunnen we de order of informatie. De persoonlijke klik blijkt hierbij dus heel belangrijk. Maar blijf wel te allen tijde jezelf; zowel offline als online.

Deel jouw passie

Zorg ervoor dat anderen begrijpen waarom jij dingen aanpakt zoals jij doet. Wanneer ze dat inzien, dan zijn ze sneller bereid je te vertrouwen. Begrip en geloof in jou, jouw organisatie en je producten of diensten vormen de voedingsbodem voor commitment en vertrouwen. Jouw passie en je geloofwaardige verhaal maakt dat klanten sneller jouw producten of diensten kopen.

Met je storystelling speel je in op de emoties van je klanten. Het kan zelfs gebeuren dat je klanten zodanig overtuigd raken dat ze uitgroeien tot ambassadeurs en meehelpen bij het uitdragen van jouw verhaal.

Lever de beste kwaliteit

Dit is natuurlijk wel een open deur, maar toch is het belangrijk om dit te vermelden. De gunfactor ontvang je namelijk niet alleen met vriendelijk en leuk zijn.

Je moet ook kwaliteit leveren. Dat is een belangrijke pijler voor het opbouwen van een vertrouwensrelatie.

Je ego opzijzetten

Gunnen is iets wat indirect gebeurd. Je kan het je klanten niet afdwingen, maar je kan het natuurlijk wel verknallen.

Om dit te voorkomen moet jij je eigen ego aan de kant zetten. Benader iedereen insgelijks, ook als je al meteen een oordeel over een ander hebt gevormd. Zet dat aan de kant en verkoop jezelf.

Wees positief onderscheidend

Het is belangrijk om je klanten te prikkelen. Dit doe je door positief onderscheidend te zijn. Zorg ervoor dat klanten aan jou denken op de mooie momenten in hun leven. Geef ze cadeautjes of relatiegeschenken.

Stuur ze uitnodigingen voor een diner. Feliciteer ze met hun verjaardag. Maar je kan het ook simpel houden. Zorg dat je afspraken nakomt, de namen onthoudt van klanten, maar ook van hun familie.

Huiswerk

Leef het bekende gezegde goed na: ‘Zeg wat je gaat doen, doe wat je zegt’. Heb je beloofd iemand een voorstel te doen? Zorg dan dat jij je huiswerk netjes doet. Bijt je hierin vast en stel een grondig voorstel samen dat voldoet aan de wensen van de tegenpartij. Voorkom dat je aankomt met een standaardoplossing, maar lever maatwerk. Wanneer jij laat zien dat je je best doet voor de ander, doet de ander ook sneller z’n best voor jou.

Bedank de gunner

Spreek je waardering uit voor de mensen die jou iets gunnen. Dit gaat niet alleen om het bedanken van klanten die aankopen hebben gedaan. Het gaat ook om de mensen die je tweets re-tweeten, reageren op Facebook of een bericht doorzetten op LinkedIn. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos.

Tot slot

De gunfactor lijkt vaak iets magisch en mysterieus als dit ter sprake komt. De hiervoor beschreven 16 tips zullen je op weg helpen om ook die X-factor in jezelf te doen ontwaken. Het is een continu lerend proces met vallen en opstaan. Vertrouw in je eigen gunfactor.

Wellicht denk je nu: “Dat klinkt te makkelijk om waar te zijn?!”

Bij jou ziet de weerbarstige praktijk er anders uit. Je bent al blij dat je voldoende mensen voor in loondienst kunt vinden en aan boord kunt houden.

Wil jij ook meer successen boeken met je verkopers en nieuwe opdrachten gegund krijgen?

Laten we het simpel houden. Daar huur je gewoon mij voor in. Gun je mij jouw volgende interim-opdracht?

Vier gratis e-books!

Mijn aanpak

Mijn stelling is dat het succes van klantfocus draait om het realiseren van ondernemerschap bij je medewerkers. Bij voorkeur doe ik dit in de rol van lijnmanager op directieniveau met commercieel profiel binnen de (maak-) industrie, B2B, bouwmaterialen branche en handel. Bij internationale concerns, MKB+ of familiebedrijven. Mijn aanpak leidt tot hogere klanttevredenheid, meer winst en een ondernemende slagvaardige en toekomstbestendige organisatie met betrokken medewerkers.

Vier gratis e-books!