Geef mij maar geen wortel!

  • Waar kom jij ’s morgens je bed voor uit?
  • Waar krijg jij energie van en wat geeft je plezier in je baan?
  • Wanneer loop jij net dat stukje harder dan de rest op je werk?
  • Wat maakt je aan het lachen?
  • Stel jij als manager regelmatig soortgelijke vragen aan je medewerkers en aan jezelf?

Maken ze onderdeel uit van je ‘gereedschap’ box die je tot je beschikking hebt?  Gun jij jouw medewerkers een moment van reflectie en ben je oprecht geïnteresseerd in wat er in hun ‘koppie’ rond gaat? Waar ze blij van worden? Of ze plezier in hun werk hebben?

Zijn het überhaupt terugkerende thema’s in je leven als ambitieuze manager?

Of maakt het je niet uit wat jouw medewerkers beweegt? Hoe ze in het arbeidsleven staan? Vind je dat allemaal ‘soft’ gedoe?

Als je dat laatste denkt, raad ik je aan niet verder te lezen…

Raak je vast alleen maar gefrustreerd van… Voor jou draait werken vooral en alleen om geld verdienen! Niet meer en niet minder, toch? Ze moeten vooral niet zeuren? Ze werken alleen maar omdat de hypotheek op het huis afbetaald moet worden! Om hun kinderen te laten studeren, zodat ze straks misschien jouw fantastische baan kunnen ‘inpikken’! Ook willen ze allemaal elke 5 jaar een nieuwe keuken en badkamer hebben! En dan heb je het nog helemaal niet gehad over die nieuwe Cross-over die voor deur moet staan! Werken doe je voor het geld! Simpel als wat, en liefst zoveel mogelijk, ja! Dan kan je eerder stoppen met werken en eindelijk gaan genieten van je welverdiende rust! Het beste wat je kan overkomen is het winnen van de hoofdprijs in de staatsloterij!

Drijfveren met betrekking tot werk verschillen van persoon tot persoon. En ze hebben een verschillende uitwerking op je gedrag.

Is het jou als ambitieuze manager ook wel eens overkomen dat je door een potentiële werkgever een lekkere wortel in de vorm van een riant salaris werd voorgehouden? En dat je in de verleiding kwam om toe te happen, ook al vond je de functie die je werd aangeboden intrinsiek niet echt interessant?

Een mooi salaris is een mooie beloning voor het werk dat je doet. En veel mensen zijn daar ook gevoelig voor. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor status. Maar het is zeer de vraag of alleen een mooi salaris of status genoeg is om optimaal te floreren in je werk.

Het blijkt steeds vaker, dat dat niet zo is!

De gedachten is als je een konijn een wortel voorhoudt dat deze harder gaat lopen. Behandel jij medewerkers als konijnen?

Of ervaar jij ook in de dagelijkse praktijk, dat beloningen in de vorm van meer salaris of het geven van bonussen slechts voor korte duur werken?

Je staat hier niet alleen in. Onderzoeken geven aan, dat er nogal wat nadelen kleven aan het voorhouden van de spreekwoordelijke wortel zoals je in het boek ‘Drive’ van Daniel Pink kunt lezen. Veel organisaties sturen hun mensen aan door middel van belonen en straffen. In zijn boek beschrijft Pink zeven redenen waarom dit beleid achterhaald en niet meer geschikt is voor deze tijd.

  • Belonen en straffen kan de intrinsieke motivatie verminderen. Een beloning in het vooruitzicht stellen om een taak gedaan te krijgen, de als-dan-beloningen, hebben een negatief effect op de intrinsieke motivatie van mensen doordat ze een gedeelte van hun autonomie moeten opgeven. Je loopt het risico dat je zo gefocust raakt op het halen van je beloning, bijvoorbeeld een bonus, dat je je nauwelijks meer realiseert waar je inhoudelijk mee bezig bent. En wat dat voor jou betekent.
  • Belonen en straffen kan prestaties verminderen In een onderzoek waarin mensen werden betaald om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen bleek; hoe hoger de financiële beloning, hoe lager de behaalde resultaten. 51 studies op prestatiebeloningsplannen uitgevoerd door de London School of Economics in 2009 bevestigen deze resultaten.
  • Belonen en straffen kan goed gedrag verminderen. Mellstrom & Johannesson (2008) toonde aan dat het betalen van bloeddonoren een negatief effect had op het aantal mensen dat bloed wilde doneren. In dit onderzoek deden 153 vrouwen mee. In de groep waar bloed doneren geheel vrijwillig was gaf 50% van de vrouwen bloed, bij de groep die betaald kreeg slechts 30%.
  • Belonen en straffen kan laksheid en onethisch gedrag bevorderen. Een bekend voorbeeld is de boete voor laatkomers bij een kinderopvangbedrijf. Omdat ouders regelmatig te laat waren met het ophalen van hun kinderen werd een boete ingesteld voor ouders die na sluitingstijd hun kind(eren) kwamen halen van 2 euro per kind. Het resultaat was dat het aantal laatkomers verdubbelde ten opzichte van de periode voordat de boete was ingesteld (Gneezy & Rustichini, 2000). Ouders zagen de boete als een methode om hun schuld af te kopen.
  • Belonen en straffen kan verslavend worden. Suvorov (2003) legt in zijn principal-agent theorie uit dat wanneer een beloning eenmaal is aangeboden, dezelfde taak in de toekomst ook altijd beloond dient te worden om motivatie op hetzelfde niveau te houden. Na verloop van tijd worden de beloningen als normaal gezien en zullen de beloningen verhoogd moeten worden om hetzelfde effect te bereiken.
  • Belonen en straffen kan korte termijn denken in de hand werken. Volgens Pink zijn de beloningen van beursgenoteerde bedrijven de reden waarom managers zich focussen op korte termijn resultaten (kwartaalcijfers) waardoor economische zeepbellen ontstaan die op hun beurt tot economische crises leiden. Overigens zijn er ook situaties waarin belonen en straffen wel helpt om mensen te motiveren, namelijk bij taken die zo saai en algoritmisch zijn dat er geen intrinsieke motivatie of creativiteit te ondermijnen valt. Pink beschrijft dat belonen alleen werkt wanneer een taak aan twee voorwaarden voldoet: Het moet een routine taak zijn (1) en het moet niet mogelijk zijn om de taak uitdagender of gevarieerder te maken (2).

Geef mij maar geen wortel!

Niet beloningen en straffen, maar intrinsieke motivatie is cruciaal voor succes. Niet alleen voor organisaties, maar ook voor jou als individu. Intrinsieke motivatie leidt eerder dan extrinsieke motivatie tot optimaal presteren en plezier en voldoening in je leven en werk.

Als ik het heb over innerlijk gemotiveerd, dan bedoel ik betrokken:

  1. Opgaan in je werk, waarbij je de tijd vergeet

Niet werken vanuit een 9 tot 5 mentaliteit, maar gewoon de dingen afmaken omdat je plezier in het werk hebt. ‘Time is flying when you are having fun’

  1. Trots zijn op wat je doet

Als een medewerker bijvoorbeeld wachtend op de trein of op een feestje waar hij niemand kent met plezier en graag vertelt over het luxe kantoor op de Zuid-as, dat jullie bedrijf heeft voorzien van een akoestisch plafond.

  1. Positieve energie en enthousiasme krijgen van je werk

Mensen die zich na een fijne vakantie verheugen om weer aan het werk te gaan, om een nieuw project te doen, iets nieuws te leren, de collega’s weer te zien.

Betrokken medewerkers worden ambassadeurs voor je bedrijf

Zo had mijn buurman laatst een nieuwe isolatieglasruit nodig in z’n woonkamer. Hij had last van onaangename koude tocht bij de eettafel. Hij wist dat ik jarenlang in deze branche werkzaam was geweest, en vroeg mij om advies. Luisterend naar zijn probleem van koude tocht bij z’n eettafel, kreeg ik al snel het idee om alleen de grote ruit waar de eettafel stond te vervangen door het nieuwste type HR++ glas.

Ik adviseerde hem, om contact op te nemen met een aantal glasherstelbedrijven en kort daarna is de ruit vervangen.

Toen ik mijn buurman later vroeg waarom hij met bedrijf X in zee gegaan was, kreeg ik een heel positief relaas. De reden dat hij koos voor bedrijf X was heel eenvoudig.

Iedereen met wie hij contact had gehad binnen het bedrijf, was heel klantvriendelijk, deskundig en enthousiast om hem als klant te verwelkomen. Zelfs de mannen die de ruit kwamen vervangen, waren trots op hun werk, Die trots, het enthousiasme van die jongens en de bereidheid om dat stapje extra te doen, was voor mijn buurman de ‘slagroom op de taart’. In plaats van over de kosten te praten, was hij alleen maar positief, en zorgde er zelfs voor dat andere buren ook met dit bedrijf X in zee gingen. Bedrijf X had er een ambassadeur ‘gratis’ bij gekregen, doordat iedereen binnen het bedrijf positief, energiek en behulpzaam overkwam.

Wil jij ook het effect van betrokken medewerkers ervaren voor je bedrijf

Medewerkers die het leuk vinden om dat stapje extra te doen voor de klant en collega. Verkopers die kansen grijpen en niet wachten totdat hun baas verteld wat ze moeten doen. Productiemedewerkers die er een eer in stellen om zo efficiënt mogelijk te produceren. Een bedrijfscultuur waar dagelijks veel gelachen wordt, en waar nieuwe talentvolle mensen met graagte willen werken.

Kortom een slagvaardige, wendbare en succesvolle organisatie waar iedereen binnen het bedrijf inclusief jijzelf als manager met plezier werkt. Waar je klanten en medewerkers dé ambassadeurs zijn van jouw club. Juist in deze krappe arbeidsmarkt is het essentieel om een goede werkgeverspositie te krijgen en te houden. Hier besteed ik in mijn aanpak veel aandacht aan.

Wellicht denk je nu: “Dat klinkt te makkelijk om waar te zijn?!”

Bij jou ziet de weerbarstige praktijk er anders uit. Je bent al blij dat je voldoende mensen voor de uitvoering kunt vinden en aan boord kunt houden.

Laten we het simpel houden. Daar huur je gewoon mij voor in.

Met ruim 25 jaar succesvolle ervaring in commerciële en leidinggevende functies met P&L-eindverantwoordelijkheid, ben ik veelvuldig ingezet als verandermanager voor de uitvoering van reorganisaties, afstoten en samenvoegen van businessunits. Hoewel de situaties qua complexiteit keer op keer verschillen, is mijn no-nonsense aanpak zondermeer succesvol en doeltreffend gebleken.

Vier gratis e-books!

Mijn aanpak

Mijn stelling is dat het succes van klantfocus draait om het realiseren van ondernemerschap bij je medewerkers. Bij voorkeur doe ik dit in de rol van lijnmanager op directieniveau met commercieel profiel binnen de (maak-) industrie, B2B, bouwmaterialen branche en handel. Bij internationale concerns, MKB+ of familiebedrijven. Mijn aanpak leidt tot hogere klanttevredenheid, meer winst en een ondernemende slagvaardige en toekomstbestendige organisatie met betrokken medewerkers.

Vier gratis e-books!