In de serie ‘AANDACHT.’ behandel ik het belang van bewust aandacht, tijd en energie geven aan de dingen waarvan jij wilt dat ze groeien.
“Snelste pitstop ooit in Formule 1 door Max Verstappen. Zevenvoudig Grand Prix-winnaar Max Verstappen en zijn Red Bull Racing-team zetten tijdens de Grand Prix van Duitsland, met een pitstop van 1.88 sec een wereldrecord neer.”
Persbericht van 30 juli 2019, 1limburg.nl
Max Verstappen won daarmee de race, en wist ook nog de snelste racetijd in een rondje klokken.
Het DNA van betrokkenheid is aandacht.
Het DNA kan gezien worden als de basis van het leven. Iedereen heeft een ander DNA. Daarin zitten al onze menselijke kenmerken. Zoiets geldt ook voor dieren en planten. DNA is de belangrijkste chemische drager van erfelijke informatie in alle bekende organismen.
Aristoteles wist het ook al: ‘Alles wat je aandacht geeft, groeit’. De eerste filosoof die de natuur op wetenschappelijke wijze onderzocht door dieren en planten te bestuderen. Zijn conclusie was dat alles in de natuur ‘potentie’ heeft. Een zaadje van een beuk heeft bijvoorbeeld de potentie om uit te groeien tot een boom.
Dankzij de speciale aandacht van Red Bull Racing team voor ieder specifiek detail van de bandenwissel hebben we kunnen genieten van de snelste pitstop ooit.
Aandacht is in trek
Je ziet het in reclames, zoals IKEA – ‘Aandacht maakt alles mooier’ of DA – ‘De drogist met aandacht’. Of bekijk de recente tv-documentaireserie ‘TMI: Aandacht’, dat laat zien hoe er de hele dag om je aandacht wordt gevochten en welke technieken daarbij gebruikt worden.
Wanneer je bewust aandacht geeft aan datgene wat je doet kosten dingen misschien iets meer tijd, maar dit verdien je dubbel en dwars terug. Het mooie is dat aandacht erg weinig kost, maar heel erg veel oplevert. Varianten op dit thema worden veelvuldig gebruikt. De boodschap erachter komt altijd op hetzelfde neer: richt aandacht, tijd en energie op de dingen waarvan je wilt dat ze groeien.
Dat geldt voor mij ook voor medewerkers. Als je jouw medewerkers aandacht geeft groeit hij of zij. En groeit ook jouw relatie met die medewerker. En zo groeit ook jouw medewerkers betrokkenheid en willen mensen graag voor je organisatie werken!
Succesvolle bedrijven kiezen daarom bewust voor ‘engagement’.
Betrokkenheid (engagement) van medewerkers binnen je organisatie kan op vele manieren tot stand worden gebracht. Als ik het heb over betrokkenheid dan bedoel ik innerlijk gemotiveerd zijn:
- Opgaan in je werk, waarbij je de tijd vergeet
Niet werken vanuit een 9 tot 5 mentaliteit, maar gewoon de dingen afmaken omdat je plezier in het werk hebt. ‘Time is flying when you are having fun’
- Trots zijn op wat je doet
Als een medewerker bijvoorbeeld wachtend op de trein of op een feestje waar hij niemand kent met plezier en graag vertelt over het luxe kantoor op de Zuid-as, dat jullie bedrijf heeft voorzien van een akoestisch plafond.
- Positieve energie en enthousiasme krijgen van je werk
Mensen die zich na een fijne vakantie verheugen om weer aan het werk te gaan, om een nieuw project te doen, iets nieuws te leren, de collega’s weer te zien.
Vanzelfsprekend is het sleutelwoord hierbij: AANDACHT.
Wil jij ook het effect van betrokken medewerkers ervaren voor je bedrijf?
Medewerkers die het leuk vinden om dat stapje extra te doen voor de klant en collega. Verkopers die kansen grijpen en niet wachten totdat hun baas verteld wat ze moeten doen. Productiemedewerkers die er een eer in stellen om zo efficiënt mogelijk te produceren.
Een bedrijfscultuur waar dagelijks veel gelachen wordt, en waar nieuwe talentvolle mensen met graagte willen werken. Waar je klanten en medewerkers dé ambassadeurs zijn van jouw club. Juist in deze krappe arbeidsmarkt is het essentieel om een goede werkgeverspositie te krijgen en te houden.
Laten we het simpel houden. Daar huur je gewoon mij voor in.
Lees ook mijn andere bijdragen uit de serie ‘AANDACHT.’
Met ruim 25 jaar succesvolle ervaring in commerciële en leidinggevende functies met P&L-eindverantwoordelijkheid, ben ik veelvuldig ingezet als verander-manager. De situaties verschillen qua complexiteit keer op keer. Mijn no-nonsense aanpak blijkt zondermeer succesvol en doeltreffend.