Interim manager worden

Over IM Joris – Sprong in het diepe

In 2019 is het zover: ‘Ik ga als interimmanager voor mezelf beginnen’. Met veel enthousiasme en positieve energie de sprong in het diepe wagen.

Graag wil ik met IM Joris mijn passie volgen.  Samen bouwen aan slagvaardige organisaties met betrokken en gelukkige medewerkers.

Met ruim 25 jaar succesvolle ervaring in commerciële en leidinggevende functies met P&L-eindverantwoordelijkheid, ben ik veelvuldig ingezet als verandermanager voor de uitvoering van transformatieprojecten, proces-optimalisaties, reorganisaties, afstoten, samenvoegen en groeien van businessunits. Hoewel de situaties qua complexiteit keer op keer verschillen, is mijn no-nonsense aanpak zondermeer succesvol en doeltreffend gebleken.

Mijn stelling is dat het succes van klantfocus draait om het realiseren van ondernemerschap bij je medewerkers. Bij voorkeur doe ik dit in de rol van lijnmanager op directieniveau met commercieel profiel binnen de (maak-) industrie, B2B, bouwmaterialen branche en handel. Bij internationale concerns, MKB+ of familiebedrijven.

Mijn aanpak leidt tot hogere klanttevredenheid, meer winst en een ondernemende slagvaardige en toekomstbestendige organisatie met betrokken medewerkers.

Sabbatical – persoonlijke zoektocht

Gedurende mijn sabbatical periode met verblijven in Sinaï, Israël en Hongarije heb ik diverse ideeën de revue laten passeren. Zoals het openen van een espressobar, een marktkraam starten (zoals mijn broer met succes in Zwitserland gedaan heeft), franchiser worden bij een organisatie-adviesbureau, overnemen van een kleine onderneming van mijn oude werkgever, een import/export handelsbedrijf starten of meedoen aan een MBI.

Meerdere interessante gesprekken gevoerd met mensen binnen en buiten mijn netwerk en tijdens beursbezoeken in binnen- en buitenland. Uiteindelijk gaf een netwerkgesprek met Dirk de Bruin (De Bruin Organisatieadvies & Interimmanagement) de doorslag. Hij wist mij met enkele doelgerichte vragen en antwoorden te enthousiasmeren voor het ‘interimmanagers’ bestaan.

Mijn belangrijkste tegenwerping, dat er al zoveel interimmanagers in deze wereld rondlopen werd simpel door hem gepareerd: “hoeveel espressobars denk je dat er zijn? Er zijn voldoende interessante opdrachten en met jouw 25 jaar ervaring bij dé toonaangevende multinational in bouwmaterialen ben je op vele posities inzetbaar en van waarde voor iedere organisatie.”

Personal branding

Met de motiverende woorden van Dirk nog vers in gedachten, ben ik direct aan de slag gegaan. Om te leren hoe ik mij kan onderscheiden van de massa heb ik de hulp ingeroepen van Saskia Postmadepersonalbrandingcoach.nl. Ik heb gekozen voor haar VIP-programma met 1 op 1 coaching gesprekken. Met veel enthousiasme heb ik mij gestort op de bijbehorende werkboeken en online training programma. Dankzij haar waardevolle input kreeg mijn eigen bedrijf een eigen smoel met een duidelijke doelgroep.

Waarom de naam IM Joris?

Naast onderscheidende branding is een passende bedrijfsnaam vanzelfsprekend ook van belang. Hiervoor heb ik de hulp ingeroepen van Floris Hülsmannnamarama.nl.

Floris is een enthousiaste namenbedenker en auteur van het genomineerde managementboek van het jaar “Maak je naam onvergetelijk”.

Door de duidelijk beschreven stappen te volgen, bedacht ik een stuk of zes bedrijfsnamen. Deze heb ik voorgelegd aan tien ervaringsdeskundigen binnen mijn netwerk. Na ontvangst van de resultaten van mijn namen-enquête heb ik Floris ingeschakeld om tot een definitieve keuze te komen. Daarmee is de naam IM Joris geboren. Het waarom, ligt besloten in:

  • direct emotie oproepen, onderscheidend zijn.
  • hoog scoren op de schaal van onvergetelijke naam, naam blijft hangen.
  • what you see is what you get, niet verstoppen achter duur klinkende namen.
  • leuk woordspelletje met I am yours, eerste reactie van mensen, als ik mezelf voorstel in het Engels. 
  • toegankelijk, fris, open en internationaal toepasbaar.

Website als eigen accountmanager

Mensen in mijn naaste omgeving adviseerden mij om zelf mijn website te gaan bouwen. Tegenwoordig is het tenslotte heel makkelijk te doen met bijvoorbeeld wordpress.com. In mijn ruime loopbaan in commerciële en leidinggevende posities heb ik geleerd te vertrouwen op de kennis, kunde en ervaring van specialisten. Voor het bouwen van mijn website heb ik daarom de professionele hulp ingeroepen van Wim de Kruijf en Daan Blom van opwolken.com. Zij werken nauw samen met Saskia Postma en hebben ruime ervaring met het bouwen van websites, welke als een eigen ‘accountmanager’ kunnen fungeren. Beide jongemannen hebben een achtergrond in sociologie met een gedegen ervaring in praktische IT-oplossingen. Tijdens onze intake kreeg ik de op het oog schijnbaar gemakkelijke vraag: “Wat vind je mooi, en wat vind je niet mooi?”

Het beantwoorden van deze vraag was zeker niet makkelijk, en kwam ook telkens weer terug bij iedere processtap. Heel wat voorstellen voor mijn logo, huisstijl en opbouw van website kwamen voorbij.

Voor de betekenis van de kleuren in mijn huisstijl en logo heb ik inspiratie opgedaan bij de leer van Feng Shui. “Keep the following in mind as a guide, but always remember to tap into your own mind, body, spirit needs, and goals, as well as your own visceral reaction to each color.” Bron Laura Benko, holistic Feng Shui expert.

  • Red – Acts as a stimulator.
  • Black – Contemplative color that encourages reflection and mystery.
  • White – Cultivates clarity, precision and communication.
  • Gray – Invites helpfulness and represents a harmonious union of black and white.

Foto’s in zwart-wit

Voor alle foto’s heb ik de hulp ingeroepen van Marc Verbeekdezaakinbeeld.com.

Tijdens onze kennismaking wilde Marc gelijk weten of ik voor kleurenfoto’s wilde gaan of voor zwart/wit? Mijn eerste spontane reactie was te kiezen voor zwart/wit fotografie. Als scholier heb ik nog geleerd om foto’s zelf te ontwikkelen met de benodigde apparatuur en chemicaliën. Ik vond het altijd prachtig om te zien hoe een afbeelding langzaam tevoorschijn kwam en zich ontwikkelde tot een foto.

De liefde voor zwart/wit foto’s is nooit meer weggegaan. Doordat de kleuren niet meer kunnen afleiden, gaat alle aandacht naar licht, vormen, contrasten en compositie. Het draait puur en alleen om het onderwerp.

Uitbreiden van netwerk

Om de kansen op interessante interim opdrachten te vergroten is het vanzelfsprekend van belang om mijn netwerk continu uit te breiden. Naast regelmatig deelnemen aan netwerkbijeenkomsten, onderhouden en opfrissen van contacten uit mijn bestaande netwerk maak ik ook graag gebruik van nieuwe hedendaagse technieken. Na een korte zoektocht kwam ik in gesprek met Ronald van Westering van campagnebooster.nl.

Met behulp van zijn unieke aanpak is de basis gelegd voor het creëren van een stroom aan geselecteerde LinkedIn connecties. Dagelijks, wekelijks, deels geautomatiseerd, altijd persoonlijk en respectvol worden connecties gemaakt via het LinkedIn-proces tussen potentiële opdrachtgevers en IM Joris.

Vindbaarheid op google verhogen

Ik prijs mezelf gelukkig met de vele positieve reacties die ik ontvang over mijn website. Toch kreeg ik maar een beperkt aantal bezoekers per dag op mijn website. Het werd me dan ook snel duidelijk, dat ik mij de geheimen van google en SEO technieken meer eigen moest gaan maken. Hiervoor ben ik de online training Seo Succes Formule van Robert-Jan Hendriks gaan volgen.

Met zijn tips en adviezen is het aantal bezoekers per dag op mijn website inmiddels vertienvoudigd in een traject van minder dan 3 maanden. Onder andere door gebruik te maken van blogs.

En nog belangrijker zonder te adverteren.

Heb je boeiende Interim opdrachten beschikbaar?

Laten we het simpel houden. Daar huur je gewoon mij voor in.

Vier gratis e-books!

Mijn aanpak

Mijn stelling is dat het succes van klantfocus draait om het realiseren van ondernemerschap bij je medewerkers. Bij voorkeur doe ik dit in de rol van lijnmanager op directieniveau met commercieel profiel binnen de (maak-) industrie, B2B, bouwmaterialen branche en handel. Bij internationale concerns, MKB+ of familiebedrijven. Mijn aanpak leidt tot hogere klanttevredenheid, meer winst en een ondernemende slagvaardige en toekomstbestendige organisatie met betrokken medewerkers.

Vier gratis e-books!