Kiezen voor verandermanager

Gezocht: Schaap met vijf poten

Leuke opdrachtgever zoekt met spoed een ‘schaap met vijf poten’ (m/v) voor een uitdagende interim-klus in het midden van het land tegen het scherpste tarief.”

Opdrachtgever X doet gehaast deze oproep nu blijkt dat zijn verkoopresultaten 20% achterlopen. Bovendien heeft zijn commercieel manager net verteld dat hij elders aan de slag gaat. Dat is wederom een aderlating voor zijn verkoopteam; er zitten ook al twee salesmanagers thuis met langdurig ziekteverzuim. Daarbij is het orderboek amper gevuld, de markt grillig en regent het klachten over zijn productkwaliteit en leverbetrouwbaarheid.

Opdrachtgever X heeft per direct versterking nodig!

De oplossing ligt voor de hand: hij gaat op zoek naar een interim-manager en besluit diverse recruitmentbureaus in te schakelen. Daarbij heeft hij het redelijk voor het uitkiezen. De onderlinge concurrentie tussen de vele bureaus is hevig. Opdrachtgever X kan het zich permitteren alleen dat bureau te selecteren dat hem snel een reactie geeft en zekerheid kan bieden.

Want snelheid is topprioriteit voor opdrachtgever X. Hoe eerder de interim-manager kan beginnen aan de opdracht, hoe sneller deze manager de uitdagingen kan aanpakken en hoe beter hij zal slapen. Nietwaar?

Recruiter selecteert interim-managers alleen bij 100% match

Deze rappe gang van zaken is dagelijkse kost voor een recruiter, die ik enige tijd geleden sprak tijdens een ontbijtsessie. Hij heeft zijn bedrijfsvoering dan ook zo ingericht dat hij opdrachtgever X binnen vijf werkdagen een selectie van minimaal drie passende interim-managers kan aanbieden.

Dat kan, omdat zijn database duizenden en duizenden profielen bevat. De kans dat zijn selectiesysteem binnen no time een aantal profielen vindt dat aansluit bij de gevraagde interim klus is daardoor groot.

De uiteindelijke selectie maakt hij voorts op basis van de ‘veilige optie’: een interim-manager die hij goed kent en van wie hij weet dat ‘ie het al een keer gedaan heeft’.

‘Het is voor mij noodzaak dat ik een interim-manager kan aanbieden die voor 100% aansluit op een functie. Bij uitzondering wijk ik af naar een 95% match, maar daaronder zal het niet zijn’ aldus deze recruiter.

Natuurlijk is een 100% match tussen een vacante functie en een interim-manager logisch als het gaat om overbruggingsmanagement, dat gericht is op tijdelijke versterking en vervanging op de korte termijn.

Kiezen voor dé verandermanager

Maar de 100% match is minder logisch bij change-management. Zoals verandervraagstukken die gericht zijn op het verbeteren en vernieuwen van organisaties, processen, systemen of de organisatiestructuur. Of het creëren van een ondernemende bedrijfscultuur met betrokken medewerkers.

Gezien de omstandigheden van opdrachtgever X is hij waarschijnlijk het beste geholpen met een interim-manager die niet keurig binnen de lijntjes kleurt.

Zijn schaap met vijf poten is eerder een verander-manager die zorgt voor vernieuwing dankzij andere kennis en ervaring, die wellicht niet 100% aansluiten op het opgestelde profiel. Iemand vol energie, waarvoor het glas op z’n minst half vol is en die positief in het leven staat.

Het succes van een interim-manager bij de verander-vraagstukken van opdrachtgever X zal dan ook niet alleen afhangen van passende kennis en ervaring, maar voor een groot deel ook van zijn of haar persoonlijkheid.

De persoonlijkheid van een interim-manager bepaalt of hij of zij in staat is de veranderingen voor elkaar te krijgen. Vergelijk het bijvoorbeeld met goede verkopers. Van nature hebben zij de zogenoemde ‘gunfactor’. Net als persoonlijkheid is de gunfactor uniek, ongrijpbaar en gebaseerd op emotie; iets dat waarschijnlijk niet zomaar uit het datasysteem van deze recruiter komt rollen?

Heb jij een verandervraagstuk voor je organisatie?

Laten we het simpel houden: daar huur je mij gewoon voor in.

Met ruim 25 jaar succesvolle ervaring in commerciële en leidinggevende functies met P&L-eindverantwoordelijkheid, ben ik veelvuldig ingezet als verander-manager. De situaties verschillen qua complexiteit keer op keer. Mijn no-nonsense aanpak blijkt zondermeer succesvol en doeltreffend.

Vier gratis e-books!

Mijn aanpak

Mijn stelling is dat het succes van klantfocus draait om het realiseren van ondernemerschap bij je medewerkers. Bij voorkeur doe ik dit in de rol van lijnmanager op directieniveau met commercieel profiel binnen de (maak-) industrie, B2B, bouwmaterialen branche en handel. Bij internationale concerns, MKB+ of familiebedrijven. Mijn aanpak leidt tot hogere klanttevredenheid, meer winst en een ondernemende slagvaardige en toekomstbestendige organisatie met betrokken medewerkers.

Vier gratis e-books!