Klant centraal

Hou je van KaaS? 

Ontbijten met een boterham met kaas, als lunch nog wat boterhammen of een bord pasta met kaas, als avondeten bloemkool met kaassaus en ’s avonds een kaasplankje bij de wijn. We zijn gek op kaas en niet alleen vanwege de smaak. We zouden verslaafd zijn aan het stofje caseïne.

Er is een wetenschappelijke verklaring voor onze kaasverslaving. Het melkeiwit caseïne, dat in kaas zit, lijkt qua structuur namelijk op het pijnstillende – en zeer verslavende – medicijn morfine. Dat beweert Dokter Neal Barnard, voorzitter van het Comité Verantwoordelijke Geneeskunde.

,,Je hersenen reageren hetzelfde op kaas als op andere drugs. Dat komt door de caseïne, een dierlijk eiwit dat in melk en in veel hogere concentratie in kaas voor komt. Telkens als je een stuk kaas, brie of camembert naar binnen werkt, moet je lichaam eerst de caseïne afbreken’’, legt Bernard uit.

,,Caseïne is, net als andere proteïnen, een soort ketting van aminozuren. Maar wanneer je lichaam het afbreekt, splitten de schakels niet allemaal. Ze blijven aan elkaar geschakeld in kettingen van vier, vijf of zeven onderdelen,” gaat hij verder. ,,Hoe minder onderdelen er overblijven, hoe sneller ze zich aan de opiaatreceptoren in je hersenen kunnen hangen, wat ervoor zorgt dat je steeds opnieuw een blokje kaas wilt eten,” aldus Dr. Barnard. Bron Metro ‘Kaas is even verslavend als morfine’ – 20 Okt 2015

SaaS…hét businessmodel voor succes!?

Software as a service, vaak afgekort als SaaS, ook weleens software on demand genoemd, is software die als een online-dienst wordt aangeboden. De klant hoeft de software niet aan te schaffen, maar sluit bijvoorbeeld een contract per maand per gebruiker, eventueel in combinatie met andere parameters. De SaaS-aanbieder zorgt voor installatie, onderhoud en beheer, de gebruiker benadert de software over het internet bij de SaaS-aanbieder.

Vroeger kocht je een cd-rom, installeerde je die op je computer en dan kon je de software alleen op die ene computer gebruiken. Een van de kenmerkende eigenschappen van SaaS, is dat je niks meer hoeft te installeren en niet meer vast zit aan die ene computer om de software te kunnen gebruiken. Je hebt alleen een internet connectie nodig, een smartphone, tablet of computer en je hebt overal ter wereld toegang tot de software.

Het SaaS bedrijfsmodel is relatief nieuw

Het is een bedrijfsmodel dat niet zonder internet kon ontstaan. Een pure SaaS-oplossing heeft de volgende kenmerken:

    • Het is een applicatie die wordt gehost in de Cloud.
    • De applicatie kan je benaderen via een webbrowser.
    • Klanten betalen een maandelijkse vergoeding om toegang te krijgen tot deze applicatie.
    • Het abonnement is maandelijks opzegbaar.

De voordelen van SaaS zijn

    • Toegankelijk voor iedereen; je hoeft niks te installeren, te downloaden en je hebt geen IT-kennis nodig als gebruiker.
    • Altijd up-to-date; SaaS-oplossingen worden continu geüpdatet, altijd toegang tot de nieuwste versies software.
    • SaaS-oplossingen zijn erg goed schaalbaar; je kunt de capaciteit constant aanpassen aan de veranderende bedrijfsbehoeften.
    • Klanten kunnen waanzinnig loyaal worden, die jaren en jaren meegaan.
    • Snelgroeiende terugkerende inkomsten; iedere maand een beetje winst aan die klant.
    • De klant hoeft geen kapitaalinvestering in de middelen te doen, doordat hij geen eigenaar is.
    • De klant hoeft geen beheer te doen van een complexe IT-infrastructuur.
    • Lagere beheerskosten voor de klant zijn mogelijk doordat de SaaS-aanbieder de kosten voor infrastructuur en het beheer over alle abonnees kan spreiden.
    • De kosten kunnen nog verder omlaag, doordat er geen afzonderlijke licenties met bijbehorende updates en upgrades meer zijn.

Het terugkerende inkomen is vaak de droom van iedereen die zich met online business bezighoudt, en bij het SaaS businessmodel vormt dit idee de kern.

De nadelen van SaaS zijn

    • Grote investering nodig om SaaS-bedrijf te starten; inhuren van goede ontwerpers en ontwikkelaars.
    • Als je eenmaal product hebt, zal je waarschijnlijk al je winst moeten investeren om te kunnen groeien; Je zult je bandbreedte, beveiliging en opslag moeten uitbreiden. Je team moet je in stand houden om onderhoud te kunnen plegen.
    • Dat een SaaS-product geen eenvoudig product is; Hoewel het model zelf gemakkelijk te begrijpen is, kan het in standhouden van het product moeizaam zijn, zelfs voor mensen die alle programmacode kennen.
    • Complexe IT-software; Het vergt een goede hoeveelheid kennis van de klant bedrijfsprocessen, programmacode en cloud omgevingen gecombineerd met een groot aantal gebruikersinterface-ontwerpvaardigheden. Het kost veel inspanning om een SaaS-product echt de moeite waard te maken voor een groot aantal klanten.

SaaS-bedrijfsmodel de Kaas van deze tijd!?

We kennen allemaal de bekende voorbeelden van SaaS-oplossingen, zoals Salesforce, Office 365, Dropbox en Netflix. Ook het boekhoudpakket rompslomp.nl welke ik gebruik voor mijn bedrijf is een voorbeeld van een SaaS-product.

Het is verleidelijk als manager van een vooruitstrevende organisatie om mee te gaan in deze trend. Steeds meer organisaties raken in de ban van SaaS, en denken hiermee “het gouden ei van Columbus” te hebben gevonden. Denk bijvoorbeeld aan de recente ICT-projecten in de zorg, zoals het elektronische patiëntendossiers (EPD’s).

Toch leent zich het SaaS bedrijfsmodel niet automatisch voor iedere organisatie. Vooral als je dienst of product van je bedrijf gebaseerd is op het leveren van maatwerk is het risico groot dat het SaaS bedrijfsmodel geen voordelen voor je oplevert. Een belangrijk nadeel van SaaS is de beperkte flexibiliteit. Het is voor de aanbieder niet rendabel om alle verschillende wensen van klanten met specifieke oplossingen te ondersteunen. SaaS is een “one-size-fits-all” oplossing en daarin zit ook het schaalvoordeel en de besparing voor de leverancier. Eigen functionele wensen of maatwerkkoppelingen met andere applicaties zijn niet altijd mogelijk.

Het SaaS-bedrijfsmodel is vooral sterk voor het bieden van standaard productoplossingen en diensten.

Is KaaS de oplossing voor jouw organisatie die maatwerk levert?

Klant as a Service, afgekort KaaS, vaker aangeduid als ‘Customer Intimacy’ is het bedrijfsmodel, waarbij de klant centraal staat voor een organisatie. Het onderscheidende vermogen van het bedrijf ten opzichte van concurrenten zit in een uitblinkende relatiemarketing.

In de praktijk draait ‘Customer Intimacy’ in het aangaan van langlopende relaties. Realiseren van duurzame klantenbinding, waarbij de focus niet direct ligt op het behalen van snelle winst uit eenmalige transacties. Communicatie, aandacht en maatwerk spelen een belangrijke rol bij de succesvolle uitvoering van de ‘Customer Intimacy’ strategie.

Waarom is het zo belangrijk?

Lange termijn relaties met klanten zijn op den duur vele malen kostenefficiënter dan eenmalige verkopen. Het kost immers meer geld om een nieuwe klant enthousiast te maken voor je product of dienst, dan om een tevreden klant voor langere tijd te behouden. Daarnaast is het een kans om te laten zien hoeveel kennis je in huis hebt en die toe te passen op de individuele klant in kwestie.

Een bedrijf dat zich alleen onderscheid met prijs op soortgelijke producten of dienstverlening, wordt voor de klant op langere termijn inwisselbaar. Immers: de partij die op dat moment de scherpste prijs biedt is degene die op dat moment goed verkoopt. Is een volgende keer iemand anders goedkoper? Dan lopen de klanten over.

Met goede klantenservice en expertise worden langlopende klantrelaties gesmeed waarbij een klant zijn of haar leverancier gaat waarderen om zijn meedenkende vermogen en de mogelijkheid om zo nu en dan maatwerk te leveren. Dat resulteert niet alleen in een hogere loyaliteit, maar ook in de bereidwilligheid om een premium prijs voor een dienst te willen betalen.

Meer winst

Indien je de behoeften en wensen goed weet te vertalen in meer toegevoegde waarde bieden voor je klant, kan je extra profiteren van de betere economische omstandigheden. Kan je bedrijf groeien qua omzet, betere prijzen vragen en is je bedrijf minder gevoelig voor margedruk. Onder aan de streep zal uiteindelijk meer winst overblijven.

Kiezen voor Customer Intimacy? Kiezen voor KaaS?

Als jouw bedrijf niet groot genoeg is om op prijs te concurreren, dan kun je daarvan weg proberen te blijven door meer toegevoegde waarde te bieden. Nieuwe initiatieven om een andere focus aan te brengen in het bedrijfsmodel slagen lang niet altijd. Het moet uiteindelijk onder de streep iets opleveren; je klant moet bereid zijn om ervoor te betalen, wil het slagen. Wil of kan je minder op prijs concurreren, dan moet je meer toegevoegde waarde bieden. Bijvoorbeeld door:

    • Het bieden van kennis over producten en toepassingsmogelijkheden
    • Het helpen van klanten om de kosten te verlagen, bijvoorbeeld door te zorgen voor meer efficiënte inkoop of lagere voorraden
    • Het ontzorgen van klanten door taken over te nemen
    • Het verbreden van assortimenten en toevoegen van diensten aan producten

Valkuilen

In de praktijk wordt ‘Customer Intimacy’ al snel verward met gewoon goede customer service. ‘Customer Intimacy’ is echter een breder begrip dan dat en behelst veel meer. Het gaat immers niet alleen om de service die verleend wordt, maar ook om de bereidwilligheid om mee te denken met je klant en het eigen product zo nodig volledig te customizen aan iemands specifieke wensen. Ook het kunnen demonstreren en delen van kennis over een bepaald onderwerp (de expert-rol), is een manier om je customer intimacy inhoudelijk kracht bij te zetten.

Gehele organisatie

De keuze voor customer intimacy betekent dat je gehele organisatie in dienst van de klant werkt. De klant is pas bereid om een premiumprijs voor je product of dienst te betalen, als hij jouw toegevoegde waarden op alle vlakken ten uitvoer ziet komen. Dus op alle afdelingen en geldig voor alle medewerkers. Het gaat dus zeker niet alleen om de verkopers in de buitendienst of binnendienst. Het gevoel wat jouw klant krijgt bij het zaken doen met jouw organisatie dient op alle gebieden te kloppen. Of het nu is bij telefonisch contact hebben, de orderverwerking, de behandeling van offertes, klachten en facturen, de levering van je producten en diensten of je website het totaalplaatje dient overeenkomstig te zijn met je waarden en normen die je wilt uitstralen als bedrijf zijnde. Met een kwalitatief beste product of dienst alleen red je het niet.

Het belangrijkste uitgangspunt is dus, dat je gehele organisatie van hoog tot laag volledig bewust en doordrongen is om iedere dag opnieuw de verwachtingen van je klant te overtreffen. Iedere medewerker dient te beschikken over een extreme vorm van klantgerichtheid en meedenkend vermogen. Succesvolle verkopers beschikken hierover van nature al. Andere medewerkers zullen hiertoe gestimuleerd en geïnspireerd moeten worden.

Kies je voor ‘Customer Intimacy’ strategie kies dan bewust voor dat iedere medewerker een verkoper is.

Echter hoe krijg je dat voor elkaar?

Bij jou ziet de weerbarstige praktijk er anders uit. Je bent al blij dat je voldoende mensen voor de uitvoering kunt vinden en aan boord kunt houden. Wat zou je dan nog beter kunnen doen om toch te zorgen dat je bedrijf concurrerend in de markt blijft en toekomstbestendig?

Laten we het simpel houden. Daar huur je gewoon mij voor in.

Met ruim 25 jaar succesvolle ervaring in commerciële en leidinggevende functies met P&L-eindverantwoordelijkheid, ben ik veelvuldig ingezet als verandermanager voor de uitvoering van reorganisaties, afstoten en samenvoegen van businessunits. Hoewel de situaties qua complexiteit keer op keer verschillen, is mijn no-nonsense aanpak zondermeer succesvol en doeltreffend gebleken.

Vier gratis e-books!

Mijn aanpak

Mijn stelling is dat het succes van klantfocus draait om het realiseren van ondernemerschap bij je medewerkers. Bij voorkeur doe ik dit in de rol van lijnmanager op directieniveau met commercieel profiel binnen de (maak-) industrie, B2B, bouwmaterialen branche en handel. Bij internationale concerns, MKB+ of familiebedrijven. Mijn aanpak leidt tot hogere klanttevredenheid, meer winst en een ondernemende slagvaardige en toekomstbestendige organisatie met betrokken medewerkers.

Vier gratis e-books!