De kunstschilder als manager

In “Project Rembrandt” – wordt op zoek gegaan naar de meest getalenteerde kunstschilder van Nederland.

Deze onverwacht populaire televisieserie geeft op mooie wijze weer hoe in een half jaar tijd 10 gepassioneerde talenten het oude ambacht van kunstschilder proberen zich meester te maken.

Op de donderdagavond doe ik zelf een poging om samen met 18 deelnemers uit onze olieverf-schilders club “De Vensterbank” de kneepjes van schilderen met olieverf onder de knie te krijgen. De ene keer starten we met een leeg vel papier, de andere keer gaan we verder met de niet afgemaakte schilderijen van de voorgaande keren. De resultaten variëren enorm, van best aardig gelukt tot helaas blijven hangen in een rampzalig experiment. Hierbij maakt het vaak niet uit of je nu veel ervaring hebt als schilder of dat je net begonnen bent (zoals ik).

Vanzelfsprekend zetten de meer ervaren schilders direct de juiste verhoudingen en kleuren op het doek. Maar het is geen garantie voor een geslaagd eindresultaat. Het kan technisch vakkundig en perfect geschilderd zijn, en toch ontbreekt er iets. Het geheel is voor de kijker statisch, en roept geen emoties op, er is weinig aan te beleven.

De beweging ontbreekt!

  • Jouw organisatie; Wat zie jij als manager als je daar van een afstandje naar kijkt?
  • Zie je een bedrijf in beweging en inspelend op alle veranderingen?
  • Een organisatie bruisend van energie? Volop aan het vernieuwen?
  • Of kabbelt jouw organisatie rustig voort; meeliftend op het gunstige economische tij?

Een organisatie heeft voor mij iets weg van een schilderij. Managen van een organisatie zou je voor wat mij betreft dus best kunnen vergelijken met het schilderen van een schilderij.

Soms ben ik helemaal onder de indruk van het tafereel of de moderne stijl van schilderen of het gebruik van kleuren. Helaas vaker, kan het me totaal niet in vervoering brengen. Te weinig origineel, te weinig lef, te gewoontjes. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, en de ene schilder is de andere niet.

Opvallend genoeg zal je weinig mensen tegenkomen, die niet op een of andere wijze geraakt worden bij het zien van onze nationale trots in het Rijksmuseum van Amsterdam

De Nachtwacht

Rembrandt is er als grootmeester van de kunstschilders in geslaagd door te spelen met licht, om ongelofelijk veel beweging in zijn kunstwerken te leggen.

Beweging in een schilderij betekent hetzij dat er in een schilderij een actie plaatsvindt, hetzij dat de compositie van het schilderij veroorzaakt dat het oog van de kijker beweegt over het schilderij.

Beweging in een schilderij is er natuurlijk niet werkelijk. Het is een illusie die wordt opgewekt. Maar beweging is van belang, het maakt een schilderij spannend. Het zorgt dat je ernaar blijft kijken. Een schilderij zonder beweging, geheel statisch, daar is weinig aan te beleven. Beweging is dus een belangrijk element van de compositie. Bron: Wikibooks (nl.wikibooks.org)

Zonder beweging geen toekomst voor je organisatie

Geef jij de voorkeur om alleen op de winkel wilt passen? Als ervaren manager, weet jij als geen ander dat dit niet kan. De wereld van vandaag is een aaneensluiting van kleine en grotere veranderingen. Wie niet meegaat, zich niet aanpast of nieuwe ontwikkelingen eigen maakt zal geen toekomstperspectief hebben. Omzet en winsten zullen dalen, en vroeg of laat omslaan in verliezen jaar op jaar. En uiteindelijk eindigen in een faillissement van je bedrijf. Of je organisatie wordt overgenomen door een grotere en krachtigere concurrent. Talentvolle medewerkers, investeerders en klanten zijn vaak al in een eerder stadium afgehaakt.

Stilstaan is geen keuze!

Zelfs in een ‘stilleven’ zit beweging als deze geschilderd is door een oude meester als Rembrandt.

Hoe krijg je jouw organisatie in beweging?

Wil je als organisatie bestaansrecht (blijven) hebben en liefst groeien in deze competitieve markt dan heb je naast kwalitatief hoogwaardige producten en diensten vooral ondernemerschap van je medewerkers nodig. Als organisatie wendbaar en slagvaardig zijn, kansen zien, kansen grijpen waar andere bedrijven ze laten liggen, weten wat er bij je klanten leeft, weten hoe je in hun behoeften kan voorzien. Verder kijken dan je eigen branche, ideeën vertalen naar innovatieve producten en diensten die waarde creëren voor je klant. Wat gister top was, is morgen wellicht achterhaald.

Als ik het heb over betrokken medewerkers, dan bedoel ik de innerlijk gemotiveerde medewerkers:

  1. Opgaan in je werk, waarbij je de tijd vergeet

Medewerkers die niet werken vanuit een 9 tot 5 mentaliteit, maar zonder die, de dingen afmaken omdat ze plezier in het werk hebben. ‘Time is flying when you are having fun’

  1. Trots zijn op wat je doet

Als een medewerker bijvoorbeeld wachtend op de trein of op een feestje waar hij niemand kent met plezier en graag vertelt over het luxe kantoor op de Zuid-as, dat jullie bedrijf heeft voorzien van een akoestisch plafond.

  1. Positieve energie en enthousiasme krijgen van je werk

Mensen die zich na een fijne vakantie verheugen om weer aan het werk te gaan, om een nieuw project te doen, iets nieuws te leren, de collega’s weer te zien.

Betrokken medewerkers worden ambassadeurs voor je bedrijf

Zo had mijn buurman laatst een nieuwe isolatieglasruit nodig in z’n woonkamer. Hij had last van onaangename koude tocht bij de eettafel. Hij wist dat ik jarenlang in deze branche werkzaam was geweest, en vroeg mij om advies. Luisterend naar zijn probleem van koude tocht bij z’n eettafel, kreeg ik al snel het idee om alleen de grote ruit waar de eettafel stond te vervangen door het nieuwste type HR++ glas.

Ik adviseerde hem, om contact op te nemen met een aantal glasherstelbedrijven en kort daarna is de ruit vervangen.

Toen ik mijn buurman later vroeg waarom hij met bedrijf X in zee gegaan was, kreeg ik een heel positief relaas. De reden dat hij koos voor bedrijf X was heel eenvoudig.

Iedereen met wie hij contact had gehad binnen het bedrijf, was heel klantvriendelijk, deskundig en enthousiast om hem als klant te verwelkomen. Zelfs de mannen die de ruit kwamen vervangen, waren trots op hun werk, Die trots, het enthousiasme van die jongens en de bereidheid om dat stapje extra te doen, was voor mijn buurman de ‘slagroom op de taart’. In plaats van over de kosten te praten, was hij alleen maar positief, en zorgde er zelfs voor dat andere buren ook met dit bedrijf X in zee gingen. Bedrijf X had er een ambassadeur ‘gratis’ bij gekregen, doordat iedereen binnen het bedrijf positief, energiek en behulpzaam overkwam.

Wil jij ook het effect van betrokken medewerkers ervaren voor je bedrijf

 Medewerkers die het leuk vinden om dat stapje extra te doen voor de klant en collega. Verkopers die kansen grijpen en niet wachten totdat hun baas verteld wat ze moeten doen. Productiemedewerkers die er een eer in stellen om zo efficiënt mogelijk te produceren. Een bedrijfscultuur waar dagelijks veel gelachen wordt, en waar nieuwe talentvolle mensen met graagte willen werken.

Kortom een slagvaardige, wendbare en succesvolle organisatie waar iedereen binnen het bedrijf inclusief jijzelf als manager met plezier werkt. Waar je klanten en medewerkers dé ambassadeurs zijn van jouw club. Juist in deze krappe arbeidsmarkt is het essentieel om een goede werkgeverspositie te krijgen en te houden. Hier besteed ik in mijn aanpak veel aandacht aan. 

Wellicht denk je nu: “Dat klinkt te makkelijk om waar te zijn?!”

Bij jou ziet de weerbarstige praktijk er anders uit. Je bent al blij dat je voldoende mensen voor de uitvoering kunt vinden en aan boord kunt houden. Wat zou je dan nog beter kunnen doen om toch te zorgen dat je bedrijf concurrerend in de markt blijft en toekomstbestendig?

Laten we het simpel houden. Daar huur je gewoon mij voor in.

Met ruim 25 jaar succesvolle ervaring in commerciële en leidinggevende functies met P&L-eindverantwoordelijkheid, ben ik veelvuldig ingezet als verandermanager voor de uitvoering van reorganisaties, afstoten en samenvoegen van businessunits. Hoewel de situaties qua complexiteit keer op keer verschillen, is mijn no-nonsense aanpak zondermeer succesvol en doeltreffend gebleken.

Vier gratis e-books!

Mijn aanpak

Mijn stelling is dat het succes van klantfocus draait om het realiseren van ondernemerschap bij je medewerkers. Bij voorkeur doe ik dit in de rol van lijnmanager op directieniveau met commercieel profiel binnen de (maak-) industrie, B2B, bouwmaterialen branche en handel. Bij internationale concerns, MKB+ of familiebedrijven. Mijn aanpak leidt tot hogere klanttevredenheid, meer winst en een ondernemende slagvaardige en toekomstbestendige organisatie met betrokken medewerkers.

Vier gratis e-books!