Sabbatical | Grijp je kans voor verandering

Om de verspreiding van het corona-virus in te dammen moeten wereldwijd mensen gedwongen thuisblijven. Gedurende langere tijd 24/7 samen doorbrengen met je huisgenoten. Thuis werken, thuis lesgeven, thuis koken, thuis eten, thuis ontspannen en amper nog naar buiten kunnen. Voor de één een grote frustratie, voor de ander juist een zegen. Hij of zij geniet van de plotselinge grote hoeveelheid (vrije) tijd en vrijheid.

Gister ging je nog gewoon samen met je familie naar de supermarkt. Ging je naar je favoriete restaurant met je partner. Dronk je samen een biertje met je vrienden aan de bar. Gisteren voelde je nog waardering, vanwege je topmanagement functie met een royale beloning bij een groot concern.

Vandaag ben je vooral bezig om 1,5 meter afstand te houden om jezelf en anderen niet te besmetten met het virus.

Morgen is al helemaal onzeker wat er gaat gebeuren. Wereldwijd verwacht men dat de economie zal krimpen, voorspellingen over een diepe en langdurige recessie. Misschien verlies jezelf ook die topfunctie en gaat jouw concern failliet. Ook wordt de roep om onze stijl van leven drastisch te veranderen steeds urgenter. Duurzaam, eenvoudig, liefdevol, in verbinding, met aandacht en respect voor mens, dier, natuur en milieu. Samenwerken om ons leven op Aarde te laten voortbestaan.

Veranderingen hangen in de lucht, onzekerheid is alom aanwezig. Hoe je hier ook mee omgaat één ding is zeker: ‘Niets is meer vanzelfsprekend‘ 

Sabbatical | Grijp je kans voor verandering

Tijd voor reflectie

Een echte onderbreking voor langere tijd heb je nooit eerder meegemaakt. Laat staan dat je het jezelf gunt. Vanuit je studie rolde je als vanzelfsprekend in een mooie eerste job en daarna ging het vanzelf verder. Je loopbaan gaat als een speer.  De ene uitdagende functie na de ander. Naast status en goed salaris geeft het je ook veel voldoening en plezier.

Natuurlijk gebruik je de 3 weken zomervakantie om jezelf op te laden. Of de vrije weekjes in het voor- en najaar. Deze vrije tijd gebruik je om te ontstressen, te relaxen en om ‘quality-time’ te besteden met je naasten.

Bij terugkomst op het werk merk je helaas na 1 dag alweer dat je volledig opgeslokt wordt door de ‘waan van de dag’.

Steeds vaker stel je de vraag: ‘Wanneer is de volgende vakantie?’

Door de corona-virus maatregelen moet je nu gedwongen thuis blijven. Letterlijk 1,5 meter afstand moeten houden tot de ander. Figuurlijk gezien een mooie kans om te reflecteren op je levensinvulling tot nu toe.

Grijp je kans voor verandering van je huidige leven.

Een kado aan jezelf

Een tijdje geleden kwam ik een goede vriend uit mijn studententijd tegen. Beiden hadden we snel carrière gemaakt. We genoten van ons comfortabele en ook drukke leven. Na samen een paar wijntjes genuttigd te hebben, vroeg hij mij: ‘Wat ga jij de rest van je leven doen?’

Deze vraag hield mij de rest van de avond bezig en ook de dagen, weken en maanden erna bleef deze vraag rondzingen in mijn gedachten.

Toen op mijn werk een nieuwe re-structurering aan zat te komen, heb ik een rigoureus besluit genomen. Na ruim 25 jaar voor deze internationale onderneming met veel plezier en succes gewerkt te hebben, nam ik afscheid met warme hand. Ik gaf mezelf een sabbatical kado!

Deels om voor mezelf antwoorden te vinden, nieuwe inzichten op te doen en tijd te hebben om mezelf te verdiepen en verder te ontwikkelen als mens.

De boel de boel laten

Hoewel mijn besluit om een sabbatical te nemen voor mijn omgeving nogal rigoureus leek. Liep ikzelf al maanden te spelen met het idee. De boel de boel laten, gewoon doen waar ik op dat moment zin in had. Alleen verantwoordelijk zijn voor jezelf en geen rekening houden met anderen. Klinkt egoïstisch en werkt tegelijk ook zo bevrijdend.

Herkomst van het begrip sabbatical nemen

Wie een sabbatical neemt, gaat langdurig op verlof. Minimaal een aantal maanden en vaak zelfs langer dan 1 jaar. Een periode waarin mensen vrij nemen (of betaald vrij krijgen) en hun gewone werk onderbreken.

Het woord sabbatical vindt zijn herkomst in de Thora, de eerste vijf boeken van de Hebreeuwse Bijbel, wordt het zogeheten sabbat(s)jaar vermeldt.

Tijdens het sabbatsjaar kreeg de grond rust, net zoals mensen die een sabbatical nemen ook even rust nemen of wat anders gaan doen. Het begrip is tevens verbonden met de sjabbat (of sabbat), de wekelijkse rustdag in het jodendom (van vrijdagavond tot zaterdagavond).

Sabbatical niets voor jou?

Een tijdje je loopbaan onderbreken door een sabbatical leave op te nemen. Niet alleen wetenschappers en docenten gebruiken een sabbatical om weer op te laden, om onderzoek te doen of om een aantal maanden van alledaagse verplichtingen vrijgesteld te zijn. Ook in het bedrijfsleven kun je via je werkgever dagen en geld sparen om een tijd (onbetaald of betaald) vrijaf te nemen. Is een sabbatical iets voor jou? Waarom zou je jouw loopbaan onderbreken?

Ervaringsdeskundigen geven aan dat een sabbatical vooral geschikt is voor:

    • Meer balans tussen je werk en je privéleven willen hebben;
    • Een langgekoesterde wens willen realiseren waarvoor je nu de tijd ontbreekt;
    • Bijvoorbeeld een reis om de wereld of het schrijven van een boek;
    • Tijd willen hebben om je eigen functioneren te reflecteren: als mens en als professional;
    • Nieuwe ervaringen, nieuwe kennis of nieuwe vaardigheden willen opdoen
    • Willen uitproberen of het leven in een ander land je brengt wat je ervan verwacht;
    • Mensen die verschijnselen vertonen van vervelingsziekte ook wel een ‘bore-out’ genoemd.

Lef hebben om te kiezen voor jezelf

Ook jij zult wel eens gedroomd hebben om een tijdje iets heel anders te gaan doen en de boel de boel willen laten zijn. Het daadwerkelijk organiseren en opnemen van een sabbatical vergt enig doorzettingsvermogen en een dosis lef.

Niet iedereen in je naaste omgeving zal even enthousiast reageren of zijn of haar medewerking willen geven om jouw dromen te realiseren.

    • Zorg voor een duidelijk plan wat je tijdens je sabbatical wilt gaan doen. Heb je eigenlijk nog geen concreet idee. Probeer dan in ieder geval voor de beginperiode van je sabbatical een eerste bestemming te bepalen. Als je helder kunt vertellen wat je gaat doen, dan zul je ook meer medewerking  van anderen krijgen.
    • Als je werkelijk de stap voor een sabbatical leave wilt gaan zetten maak het echt jouw keuze. Jij zal zelf het besluit moeten nemen, niemand anders zal het voor je doen. Heel spannend ja! Of je kunt gewoon verder blijven dromen en verder niks ondernemen.
    • Denk na over welke garanties je wilt hebben bij terugkeer. Wil je terug naar je oude baan? Zeg je jouw baan helemaal op? Oriënteer je vooraf op jouw kansen op de arbeidsmarkt, misschien wel op de plek van jouw eerste reisbestemming.

Interim manager als vervanger

Ben je een drukbezette directeur of een lijnmanager op directieniveau en zou je ook graag een langere poos er tussenuit willen? Om je lichaam en geest echt een stressvrije tijd te gunnen? Of om een situatie te creëren waardoor je bedrijf minder afhankelijk van jou opereert?  Of om echt stil te staan bij de toekomst van je bedrijf?

Ook voor jou als drukbezette manager is een ‘time-out’ periode te realiseren.

Denk daarbij eens aan het inhuren van een interim manager, die jou volledig vervangt gedurende je sabbatical. En op de winkel past en managet zoals jij zelf zou doen. Neem voldoende tijd voor een zorgvuldige voorbereiding, afstemming en overdracht van jouw management verantwoordelijkheden en taken. Bij voorkeur werk jezelf de interim manager gedurende een bepaalde (aantal weken) periode in. Maak vooraf ook duidelijke afspraken over jouw eigen terugkeer mocht jouw sabbatical langer duren. Je zou zomaar een poos langer weg willen blijven…

Andere alternatieven

Een sabbatical heeft nogal wat voeten in de aarde. Mogelijk zijn er eenvoudiger alternatieven voorhanden die misschien ook goedkoper zijn. Bijvoorbeeld door aan de gang te gaan met het werkboek van Elise Verberg ‘Instant Sabbatical’. Jouw reisgids en coach tegelijk en helpt je om de rust te nemen en te bedenken hoe je verder wilt groeien.

Je hoeft er niet maanden tussenuit; je kunt zo’n tussentijd inruimen in je ‘normale’ week om bewust over je werk- en levensvragen na te denken.

Ook kun je overwegen om een tijdje in deeltijd te werken en in de vrijgekomen tijd je plannen te verwezenlijken. Of je kunt overwegen om een studie naast je werk te doen. Of je kunt bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gaan doen om je eigen horizon te verbreden voor meer zingeving in je leven.

Tien sabbatical testvragen

Twijfel je nog? Test of je klaar bent voor je eigen sabbatical?

    1. Iedereen heeft het maar altijd over z’n passie doen. Ik weet helemaal niet wat mijn passie is?
    2. Toen ik net begon met werken, was ik vol energie en bevlogenheid. Waar is het gebleven?
    3. Ik heb alles, een goeie relatie, fijne vrienden, gezellige vakanties, een mooi huis, een baan met status, die ook nog eens goed betaalt. En toch, vraag ik mezelf af: ‘is dit het nou?’
    4. Ik zit mijn tijd op kantoor uit, en ook als ik thuis ben voel ik dezelfde lusteloosheid.
    5. Ik doe alsof ik druk ben, speel de hele dag toneel, alsof ik hard werk.
    6. Ik raak snel geïrriteerd, heb ene kort lontje en soms onredelijk fel reageren op collega’s.
    7. Ik wil ontsnappen aan de dagelijkse sleur, de boel de boel laten. Even een periode iets geheel anders.
    8. Ik ben zo druk met mijn loopbaan en werken, dat ik geen energie heb om tijd te besteden aan mijn familie, vrienden, hobby’s en dromen.
    9. Ik heb fantastische loopbaan als ambitieuze manager, maar ben ik straks nog wel nodig in deze snel veranderde wereld, waarbij steeds meer digitaal gedaan wordt.
    10. Elke dag voelt aan als een déjà vu. Je weet precies hoe je dag er uit ziet, er komt amper iets spannends voorbij.

De ROI van een sabbatical

Je brein heeft pauzes nodig om productief te zijn. Onderzoeken geven aan, dat er een limiet zit aan ons geheugen, aandacht en zelfcontrole. Dag in, dag uit vragen we heel veel van onze bronnen. Je brein is net een spier. Je kunt hem versterken of (volledig) uitputten.

Het is essentieel om ons brein langere tijd rust te gunnen en weer op te laden. Een menselijk lichaam kan niet 45 jaar lang, 5 dagen per week van 8 tot 18 op scherp staan.

Je keert herboren terug. Wanneer een sabbatical een keerpunt vormt na een periode van stress, een mogelijke bore-out of drukte kan je jezelf weer helemaal opladen tijdens een sabbatical, en met hernieuwde inzichten verder gaan met je werk.

Die maanden voor jezelf maken een ander, frisser, jonger mens van je. Je voelt je fitter en relaxter dan ooit. Je werkgever ziet je terugkomen met heel veel energie en barstensvol nieuwe ideeën.

Persoonlijke ontwikkeling

Je persoonlijke ontwikkeling. Je kan je concentreren op persoonlijke doelen. Of meer tijd doorbrengen met je geliefde(n). Een sabbatical kan voelen als het herstarten van je leven.

Burn-out voorkomen

Je burn-out voorkomen. In onze prestatiemaatschappij, waarin de mentale belasting hoog is, het ‘niet goed genoeg zijn gevoel’ immer aanwezig lijkt, ligt een burn-out en een depressie op de loer. 1 op de 7 mensen in Nederland overkomt dit namelijk. Gun jezelf een pauze.

Horizon verbreden

Je horizon verbreden. Waar ben ik nou helemaal mee bezig? We zijn ons door de drukte niet bewust van wat we nu eigenlijk met ons (enige) leven aan het doen zijn. Dit omdat we handelen en denken door de wijze waarop onze maatschappij, werk en leven is ingericht.

Een sabbatical stelt je in staat om goed over de vraag ‘Waar ben ik nou helemaal mee bezig’ na te denken.

Vaardigheden ontwikkelen

Je vaardigheden ontwikkelen. Van een echt lange pauze word je creatiever, innovatiever en productiever. Bekijk de inspirerende TED-talk van de designer Stefan Sagmeister over de waarde van een ‘time-out’.

Elke zeven jaar sluit hij zijn studio in New York om een jaar lang zijn creatieve visie te vernieuwen en te verjongen.

Roer omgooien

Je roer omgooien. Als je vooraf het gevoel had dat je vastliep in je loopbaan, is je sabbatical het moment om na te denken over een carrièreswitch.

Plannen die je weer nieuwe energie geven. Werk wordt ineens weer leuk, het is je hobby geworden!

Grote onbekende

Het grote onbekende. Onze levens zijn zo uitgestippeld, we houden zo van vastigheid, geen verrassingen, dat we het onbekende, waar vaak juist de hele mooie dingen uit voort komen, moeilijk weten te omarmen.

Het onzekere, het ‘dobberen’, ‘het niet weten’.

Een sabbatical met allemaal verrassingen, nieuwe omgevingen, mensen en culturen verrijkt je.

Aan alles gedacht?

Naast de vele voordelen zijn er ook enkele aandachtspunten, die je nu nog zouden kunnen weerhouden van het opnemen van een sabbatical.

Kosten van een sabbatical

Vaak betekent het nemen van een sabbatical dat de maandelijkse inkomsten wegvallen. Daarnaast geef je vaak extra geld uit aan reizen, cursussen of retraites.

Check de diverse mogelijkheden voor (gedeeltelijk) betaald verlof, verlofsparen, en maak afspraken met je huidige werkgever.

Stel een eigen spaarplan op. Zo sparen goede vrienden van mij, ieder jaar 20% van hun inkomen om eens in de vijf jaar er tussenuit te gaan.

Effect op je carrière

Een logische reactie die jij of andere personen in je omgeving kunnen geven: ‘je gooit je carrière weg’, ‘wat als je na je sabbatical niet meer aan de bak komt’. Dit zijn vooral bangmakerijen. Geloof in jezelf, heb vertrouwen in je eigen kunnen.

Door er een lange periode tussenuit te gaan, kun je wellicht op korte termijn die leuke promotie vergeten. Maar was nou niet een van de belangrijkste redenen voor je sabbatical om meer rust te vinden?

Je partner kan negatief reageren

Iedere thuissituatie is anders, het kan zijn dat je geliefde, partner of andere familielid bezwaar maken dat je een sabbatical op wilt nemen. Overleg de mogelijkheden om (deels) samen een gelijktijdig sabbatical op te nemen, om daarmee jullie levens te verrijken.

Of opper de mogelijkheid, dat je partner op een ander tijdstip ook een sabbatical periode kan opnemen, terwijl jijzelf dan het ‘normale’ leven regelt.

Je werkgever kan negatief reageren

Het is een mogelijkheid dat je werkgever niet blij is wanneer je hem of haar verteld dat je een sabbatical wilt nemen. Wil je bij je huidige werkgever terugkomen na je sabbatical?

Zo ja, zorg dat je jezelf onmisbaar maakt. Dan overtuig je je werkgever dat hij/zij je niet kwijt wil en zal hij/zij meegaan in je wensen.

Zo nee, waar maak je je dan druk om? Kijk vooraf of je een aantrekkelijke afvloeiingsregeling kunt treffen, zodat je kan genieten van een (gedeeltelijk) betaalde sabbatical.

Je zakelijk netwerk vermindert

Netwerken is een werkwoord. Door een lange periode op sabbatical te zijn, kun je hieraan minder aandacht schenken. Probeer daarom tijdens je sabbatical ook je zakelijke relaties te informeren via LinkedIn.

Zo houd je de contacten toch nog wat warm. Zeker als je je baan hebt opgezegd voor je sabbatical, is dit belangrijk. Het kan lastig zijn om weer aan het werk te gaan

Na een lange periode van niet werken, kan het lastig zijn om weer in de routine te komen van het werkende leven. Wanneer je teruggaat naar dezelfde werkgever, kunnen teamsamenstellingen of werk methodes zijn veranderd. Dit is waar je even doorheen moet.

Niet meer kunnen aanpassen

Als je het gevoel kunt vasthouden wat je tijdens je sabbatical altijd hebt gehad, ben je een gelukkig mens! Na je sabbatical is de kans groot dat je anders in het leven staat. Je hecht misschien minder aan luxe, geld of andere materiële zaken. Dat is al pure winst!

Maar wellicht heb je moeite met een meer geregeld leven, waarin deadlines en timing heilig zijn. In je werk kan dat wel vervelend zijn. Maar dit gevoel slijt wel na een tijdje

Tot slot

Vanzelfsprekend ligt de keuze voor een sabbatical geheel bij jezelf. Ook op managementniveau wordt het steeds gebruikelijker even een adempauze te nemen.

Voor mezelf heeft mijn sabbatical met reizen in het Midden-Oosten en Oost-Europa betekenis gegeven aan het credo ‘Love the life you live and live the life you love’.

Interesse gewekt? Wil je meer weten hoe jij een sabbatical voor jezelf kunt regelen? Hoe ik je tijdelijk kan vervangen als interim-manager? Durf jij het aan?

Wellicht denk je nu: “Dat klinkt te makkelijk om waar te zijn?!”

Bij jou ziet de weerbarstige praktijk er anders uit. Je bent al blij dat je voldoende mensen voor in loondienst kunt vinden en aan boord kunt houden.

Heb je ook een goede reden om jezelf een sabbatical te gunnen?

Laten we het simpel houden. Dan huur je gewoon mij in – om jouw tijdelijk te vervangen.

Vier gratis e-books!

Mijn aanpak

Mijn stelling is dat het succes van klantfocus draait om het realiseren van ondernemerschap bij je medewerkers. Bij voorkeur doe ik dit in de rol van lijnmanager op directieniveau met commercieel profiel binnen de (maak-) industrie, B2B, bouwmaterialen branche en handel. Bij internationale concerns, MKB+ of familiebedrijven. Mijn aanpak leidt tot hogere klanttevredenheid, meer winst en een ondernemende slagvaardige en toekomstbestendige organisatie met betrokken medewerkers.

Vier gratis e-books!